Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Sept 26-27 Antwerp, Belgium

Overview

The CNTT (Common NFVI Telco Task Force) launched officially in June. Its mission is to define a common NFV Infrastructure to simplify the development and deployment of virtualized networking application for the telecom industry. The group held its first community wide F2F meeting with around 80 vendor and operator attendees, with the objective of gathering requirements for the contents of the Release 2 document.

GSMA and LF Networking are excited to announce that the next F2F meeting is schedule to follow the ONS EU Summit in Antwerp. This meeting will be a great opportunity to advance the Reference Model work, continue to refine the Reference Architecture definitions, and address implementation considerations for OPNFV and the OPNFV Verification Program (OVP).  This will be a hands-on meeting, so please come prepared to work and propose solutions. 

As a reminder, the CNTT GitHub can be found here: https://cntt-n.github.io/CNTT/

If you'd like to review the materials from the Paris meeting, they can be found here: July 2019 CNTT Face to Face Working Session

The link to the GSMA and Linux Foundation agreement to support the CNTT initiative can be found here: https://www.linuxfoundation.org/press-release/2019/06/linux-foundation-and-the-gsma-announce-partnership-to-further-align-nfvi-efforts/

Logistics

When

September 26th and 27th 9am - 6pm local time (7a - 4p UTC)

Where

Radisson Blu Astrid Hotel, Antwerpen

Koningin Astridplein 7, 2018 Anvers

Room: Esperanza 3+4 

This is the same venue as the ONAP, and OpenDaylight technical communities will be holding their meetings.

This page will be continue to be updated as additional logistics are confirmed.

Registration

Registration for this free developers event is now open and available here. While walk-ins are welcome, registration is requested for planning and communications purposes.


Remote Attendance

Remote attendance is supported and will be facilitated through a zoom meeting bridge. Zoom bridge for remote attendees: https://zoom.us/j/314170028


What

Common NFVI Telco Task Force Developers Face to Face meeting. 


Agenda


Day 1 - September 26, 2019

Sessions/Duration 

Major Area & Key Topics

Facilitator(s)

Detailed Description

Presentation 

Materials

(08:00)

Registration


Welcome

https://zoom.us/j/314170028

(09:00)

10 Mins

Thu

Welcome Messages

Heather Kirksey-Linux Foundation,  Michele Zarri-GSMA

Housekeeping

Conference Bridge, WiFi, Breaks and Lunch, Room Access


(09:10)

15 Mins

Thu

Opening Remarks

Mark Cottrell-AT&T

Executive leaders invited to comment. Opening round table remarks to outline importance, perspectives, value being sought. Key partners, operators, GSMA, and LFN leadership invited up.

Level Setting - Rabi Abdel-Vodafone, Gergely Csatari-Nokia, Petar Torre-Intel

Current state of global framework build out, provide insight guidance on future release scope backlog. 


(09:25)

5 Mins

Thu

Agenda Review

Jonathan Beltran-AT&T

Brief overview of agenda and how organized


Refining The Standard – Reference Model

(09:30)

60 Mins

Thu

Botrange Release

Current Status & Lessons Learned

Rabi Abdel-Vodafone, Walter Kozlowski-Telstra

Brief status / main in-flight items

Development velocity: Too fast, too slow, or just right?

Barriers to engagement?

Alignment challenges: new foundational constructs (i.e. levels)?

What else has changed in our approach & thinking?

Some components more complex than others?

Methods and tools to produce? How do we get to ‘stability’?


(10:30)

30 Mins

Thu

Break


(11:00)

45 Mins

Thu

RM Release 2.1 – Beyond Botrange

Supporting Containers 

Rabi Abdel-Vodafone, Beth Cohen-Verizon

Key Questions: 

How do we resolve issues/directional conflicts? 

I.e. VMware and Kubernetes?

Current State:

Priorities (by Chapter or feature)

Open Issues (Github)

Targeted Next Release

Roadmap: 

Identify and define key modelling gaps

Milestones

Timelines


(11:45)

45 Mins

Thu

LFN Community Projects Meetup

Gergely Csatari-Nokia, Jim Baker-Linux Foundation, Jonathan Beltran-AT&T

Projects

Community Share and Idea Exchange

Current Status

Future Plans

Q&A

CNCF TUG:


(12:30)

30 Mins

Thu

RM Release 2.1 – Beyond Botrange

Infrastructure Abstraction & NFVI Features

Mark Shostak-AT&T, Karine Sevilla-Orange, Bernard Tsai- DT

Infrastructure Abstraction
NFVI Features
Container Integration

Storage

Paris Issue Resolution
Q & A 

 


(1:00)

90 Mins

Thu

Lunch


(2:30)

30 Mins

Thu

RM Release 2.1 – Beyond Botrange

Security 

Mike Bustamente-AT&T, Walter Kozlowski-Telstra 

Platform Security

Workload Security

VNF Security and Verification

Certification Considerations


(3:15)

45 Mins

Thu

RM Release 2.1 – Beyond Botrange

External Interfaces (Ch 06) and Infrastructure Operations & Life Cycle Management (Ch 09)

Pankaj Goyal-AT&T; Ian Gardner (Vodafone)

External Interfaces:
ETSI model aligned NFVI Interfaces

Infrastructure Operations & Life Cycle Management:
Configuration and Lifecycle Management
Resource and Service Assurance
Capacity Management
Infrastructure Maintenance


(4:00)

30 Mins

Thu

Break


(4:30)

30 Mins

Thu

LFN Community Projects Meetup

Jim Baker-Linux Foundation, Jonathan Beltran-AT&T

Projects

Community Share and Idea Exchange

Current Status

Future Plans

Q&A


Refining The Standards – Reference Architectures

(5:00)

50 Mins

Thu


Botrange - RA1 v1.1 – Current and Future 

Rabi Abdel-Vodafone, Walter Kozlowski-Telstra

Status Update

Principles

Requirements

Roadmap


(5:50)

10 Mins

Thu

Day 1 –  Wrap Up

Jonathan Beltran-AT&T

Open Issues

Communications Updates

Logistics Updates


Day 2 - September 27, 2019

Planning The Next Phase 


TECHNOLOGY - Esperanza 3

https://zoom.us/j/314170028

Presentation Materials

INTEGRATION - Esperanza 4

https://zoom.us/j/542420144

Presentation Materials

(9:00)

10 Mins

Fri

Day 2 - Opening – Logistics / Day Ahead

Jonathan Beltran-AT&T

Brief overview of agenda and how organized


Day 2 - Opening – Logistics / Day Ahead

Rick Tennant-AT&T

Brief overview of agenda and how organized


(09:10)

40 Mins

Fri

Reference Architecture – OpenStack

Based Reference Architecture (Botrange) Deep Dive

Pankaj Goyal-AT&T, Ian Gardner-Vodafone

  • Levels (L2, L3)
  • Current Outlines and Content
  • Issues & Gaps
  • Backlog Generation

Reference Implementation 

Mike Fix-AT&T, Fu Qiao-China Mobile

Project Goals/Objectives

Review the Project Proposal

Keys to Success with OPNFV:

Intake

Onboarding

CI Automation

Timelines and Milestones


(09:50)

40 Mins

Fri

Reference Architecture – Beyond Botrange

Pankaj Goyal-AT&T, Ian Gardner-Vodafone

Rabi Abdel-Vodafone, Walter Kozlowski-Telstra

  • Content for the Rest of the chapters.
  • Contributors needed and Chapter Leads.

Deep dive into topic areas identified on Thursday related to scope and direction Beyond Botrange, i.e. OpenStack containerized cloud OR VMware. 

MVP development session to outline: next target architecture(s), what the approach is, what technologies, etc., iterate and improve upon on latest version RA1 1.0 


Infrastructure Labs

Mike Fix-AT&T, Fu Qiao-China Mobile

Requirements

Use/Confirm Standards of PDF and SDF, etc.

Intake and onboarding:

Lab Procurement (Present/Future)


(10:30)

30 Mins

Fri

Break




(11:00)

45 Mins

Fri

Reference Architecture – The need for K8s Ref Arch

Petar Torre-Intel , Rabi Abdel-Vodafone, 

Kick off the discussion with some Ideas, Requirements.


Testing & Certification

Mike Fix-AT&T, Fu Qiao-China Mobile, Mark Shostak-AT&T, Lincoln Lavoie

CVC Introduction - Lincoln Lavoie  

Table of Contents

Open Items

Validation, Verification, Certification

Terminologies

Methodology & Goals

Intake into OVP Framework 

CNTT > OPNFV > CVC Communication

Test Case Gap Review/Discussion


(11:45)

45 Mins

Fri

(30 minutes lost?)

Reference Architecture - Open Discussing about K8s Ref Arch

Rabi Abdel-Vodafone, Gergely Csatari-Nokia

Challenges

Issues

Approach needed



(1:00)

90 Mins

Fri

Lunch





Major Area & Key Topics

Facilitator(s)

Detailed Description

https://zoom.us/j/314170028

Presentation Materials

(2:30)

60 Mins

Fri

Reference Architecture - Developing K8s Ref Arch

Bernard Tsai, DT, Rabi Abdel-Vodafone, Gergely Csatari-Nokia

Bernard Tsai Rabi Abdel Gergely Csatari                                                             

Where to go from here.

Table of Contents

Contributors & Chapter Leads


Building The Ecosystem

(3:30)

30 Mins

Fri

Release & Lifecycle Planning

Jim Baker-Linux Foundation, Michele Zarri-GSMA, Jonathan Beltran-AT&T

What are the Priorities

Open Issues

Targeted Next Release

Artifact lifecycle: what is the best GSMA approach? Upstream and downstream dependencies? (GSMA, OPNFV, etc.), What does an integrated flow look like?, What is the initial release approach? i.e. 3 month major release cadence + 4 week sprint cycles. How do we and support past releases?

Roadmap

Identify and define key gaps

Milestones

Timelines


(4:00)

30 Mins

Fri


Break

(4:30)

60 Mins

Fri

Recruiting | Community Engagement | Adoption | Marketing

Beth Cohen-Verizon, Mark Cottrell-AT&T, Heather Kirksey-Linux Foundation, Markus Wuepping-Vodafone, Michele Zarri-GSMA

Questions to address:

What else do we need to do to get the right people, skills, costs, internal / external volunteers?

How are we doing on senior-level, engaged participation?

What are companies and orgs primary interests and how can we serve them better?

Who are the key influencers & stakeholders who will make decision to migrate to Common NFVI?

Do we, in our respective capacities, have direct access to those influencers?

What shall our messing be to those key influencers as of today?

What are our unique ‘channels’ to adoption?


(5:30)

30 Mins

Fri

Day 2 –  Wrap Up

Next Steps | Progress Assessment | Closing Comments

Beth Cohen-Verizon, Rabi Abdel-Vodafone, Walter Kozlowski-Telstra, Mark Cottrell-AT&T, Heather Kirksey-LFN, Michele Zarri-GSMA

Action Items

Accomplishments

What did we get done?

What did we gain alignment/agreement on?

What did we hear and do we need to adjust?

What do we need to collaborate further on?


Contacts

Agenda contacts

Jonathan Beltran Jonathan Beltran


Site Contacts

A/V Contacts

  • No labels